Blogger Layouts

MINTA KERJASAMA KEPADA DATO DATIN TUAN PUAN ENCIK CIK PELAJAR..HARAP KORANG SEMUA LIKE,SHARE,DAN FOLLOW BLOG NI K...JASA ANDA AMAT SAYA HARGAI

VIP ROOM

SESUDU BUBUR UNTUK IBU

“Malam itu saya lihat ibu membuka penutup tin :46:yang diletakkan di penjuru rumah . ibu menggoncang-goncang dan meraup butiran beras di dalam tin itu. Hanya ada dua tin susu sahaja yang masih berbaki . Beras sudah hampir habis rupanya . Pada siapa ibu hendak mengadu? Ayah? Saya tahu ibu tidak mahu memikirkan perkara itu.

“Ibu mengerling ke arah kami yang masih belum makan. Saya lihat ibu mengambil sedikit beras dari dalam tin susu itu,kemudian memasukkannya ke dalam periuk. Air dituang sehingga penuh.Setelah hampir setengah jam,ibu masukkan ke dalam sepuluh buah mangkuk yang telah tersedia.

“Bubur nasi itu berasap. Seorang demi seorang anaknya dipanggil sehingga adik kami yang paling bongsu. Makanlah kami sepuluh adik-beradik ini sehingga mangkuk licin bersih. Malam itu kami tidur dengan nyenyaknya.

“Pagi ,kami bangun untuk bersarapan dan saya perhatikan ,ibu menyalakan api untuk memasak . Ibu mengambil baki beras di dalam tin susu. Sekali lagi ibu membuat bubur yang cair.

“Seperti semalam juga,kami menghirup bubur sehingga habis. Bubur itu,walaupun cair,saya rasakan begitu enak sekali. Kami mengadu tidak cukup tetapi saya lihat ibu menyibukkan dirinya membasuh pinggan dan periuk. Ibu seperti tidak mahu melayan permintaan kami.

“Tengah hari itu pun begitu. Bubur nasi yang cair untuk kami sepuluh beradik. Setiap kali waktu makan,saya perhatikan ibu pasti menadah tangan bersyukur anak-anaknya tidak kebuluran. Mungkin ibu bersyukur hari ini kami dapat menyambung nyawa untuk sehari dua lagi.Mugkin juga ibu bersyukur kerana walaupun hidup susah ,tetapi kami tidak meminta-minta. Kemudian,saya lihat ibu berpaling ke belakang.

“Masuk hari ketiga,kakak kami yang sulung memandang kearah ibu yang sedang duduk membelakangi kami adik-beradik. Saya tidak menyangka,seperti saya ,kakak juga perasan ibu akan membelakangkan kami semasa menikmati bubur cairnya. Yang kedengaran hanya bunyi sudu bersentuhan dengan mangkuk.

“Saya tidak tahu kenapa. Adakah ibu mahu makan sendirian dan tidak mahu diganggu? Atau,ibu tidak sampai hati untuk menatap wajah kami yang sedang kelaparan?

“ Perlahan-lahan kakak mengengsotkan badannya mendekati ibu. Alangkah sedihnya kakak apabila melihat rupa-rupanya ibu hanya melaga-lagakan sudu di dalam mangkuknya yang sebenarnya kosong. Tiada sebutir bubur nasi pun di dalam mangkuk ibu!

“Kakak segera berbisik kepada kami yang duduk disekelillingnya. Adik-adik yang lain turut berbisik cerita yang sama sehinggalah kepada yang bongsu. Kemudian kami seramai sepuluh beradik sepakat menghadiahkan sesudu bubur nasi untuk ibu.

“Kami sedih.:face22:Kami tahu ibu sedang kelaparan ,tetapi ibu tidak mahu memberitahu kami. Ibu berkorban untuk kami ,ibu sengaja melaga-lagakan sudunya dengan mangkuk bagi membohongi kami seolah-olah ibu juga sedang menikmati bubur nasi yang dimasaknya.

“Setelah semua menghadiahkan sesudu bubur ,saya lihat kakak mengengsot mendekati ibu. Kemudian kakak menghulurkan semangkuk bubur cair yang kami kongsi bersama tadi.

“Makanlah mak….”kata kakak ,perlahan.

“ Ibu berpaling memandang kakak.Tanpa menyentuh mangkuk yang dihulurkan,ibu bingkas bangun,kemudian terus berlari ke bilik dan menutup pintu. Kami hanya mampu melihat titisan-titisan air mata ibu berciciran di lantai sehingga ke pintu bilik….”:face47:

IBU =) ENGKAU RATU HATIKUpencil


SUKA BLOG NIH MEH LAA LIKE

0 comments: